SAJTÓKÖZLEMÉNY – projekt indítása Új hiánypótló termékek hazai és exportpiacra történő gyártásához szükséges kapacitások kiépítése az EXIM KÁBEL Kft. telephelyének bővítésével”

2014.06.20.

Az Exim Kábel Kft. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében a Közép-Magyarországi Operatív Program (a továbbiakban: KMOP) támogatási rendszerében meghirdetett „Telephelyfejlesztés” című pályázati kiíráson. Pályázatával 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből egy különálló 1133,25 m2-es, 2 gyártóműhelyre tagolt üzem kerül megvalósításra a szükséges szociális és irodai funkciók kialakítása mellett, melyek megteremtik a feltételeit az alaptevékenységtől eltérő üzemi működésnek, a több műszakos munkarendnek és önálló üzemágként történő prosperálásnak. A projekt összköltsége meghaladta a 153 millió forintot.


A projektgazda az Exim Kábel Kft . 10 éve alakult és kezdte meg működését, 2012-től saját 6000 m2-es területen, 800m2-es raktárral és 200m2-es irodával Nagytarcsán, melynek alapvető célja volt a távközlési anyagok, speciális vezetékek és kábelek lehető legszélesebb skálájának kínálata. A folyamatos fejlesztés tette lehetővé jelen projekt megvalósításának előkészítését is ezen a területen, a közelmúltban egy csúcstechnológiájú kábeltekercselő gépbeszerzéssel az ddigieknél sokkal több típusú kábel áttekercselésére, és csomagolására nyílik lehetőség és a kapacitásunk is sokszorosára növekedett, valamint egy kábeldaraboló gép beszerzésével a feldolgozás irányába is megtettük az első lépésünket.

A projekt – összhangban a régió ilyen irányú fejlesztési céljaival – elsősorban a feldolgozó- és gyártóipari szegmensen belül a foglalkoztatás terén és a vállalkozói aktivitás terén biztosítja potenciálisan pozitív hatások elérését. A korábbi évek gazdasági recessziójának hatása a Gödöllői kistérségben is megviselte a vállalkozásokat, sokak napi megélhetése került veszélybe.

A vállalkozásoknak nagy segítséget nyújtott a fejlesztéshez biztosított támogatás, melynek segítségével még a 2014-es évben tervezi megvalósítani a beruházást. A fejlesztés eredménye lehetőséget teremet, hogy a termékeihez az alapanyagot jellemzően európai beszállítóktól vásárló vállalkozásunk félkész és kész termékeit hasonló arányban értékesítse a továbbiakban, de bővülő termékstruktúrát kialakítva. A nemzetközi és hazai piacokon jelen levő erős versenyben ermékeinket, szolgáltatásunkat csak a legfejeltebb technológia használatával tudjuk stabilan értékesíteni, melynek feltételeit pályázatunkkal teremthetjük meg.

A fejlesztéssel növeljük kapacitásainkat egy egyedül álló piaci szegmensben, ezáltal biztosítva 7 fős létszámunk tovább foglalkoztatását, sőt bővítését legalább 10 főre a közeljövőben. Az új üzem 2 gyártóműhelye alkalmas lesz az lapanyagok hatékonyabb feldolgozására, kezelésre, továbbá kiépítésre kerül egy napelemes rendszer, mely jelentősen redukálja a működési költséget. Az irodai részen tervezési, előkészítési munkákat tudunk elvégezni minőségi örnyezetben, kielégítve minden EU előírást.